Wie zijn wij

Dit zijn wij, Coöperatie Notter – Zuna

In onze buurtschap is de Coöperatie Notter-Zuna sinds 17 november 2017 actief. De coöperatie stelt zich als doel de leefbaarheid van de buurtschappen Notter en Zuna en omgeving generatiebestendig te bevorderen. Dit om zoveel mogelijk te voorzien in de basisbehoeften van aangesloten huishoudens. En ook de sociale, economische en ecologische bloei van de gemeenschap Notter en Zuna te behouden.

Alles in samenwerking en samenhang waarbij intensief wordt gewerkt vanuit de werkgroepen: Landschap, Wonen, Duurzame Voorzieningen, Zorg van jong tot oud, Agrarisch & Ondernemen en GBNZ.

Er is gekozen voor een coöperatievorm om aanspraak te kunnen maken op diverse subsidies en regelingen waarbij de leden het voor het zeggen hebben. Dit betekent dat leden medezeggenschap hebben.

Word lid


Ons Bestuur:

Dirkjan Masman
Voorzitter
Een leefbare wereld, democratisch bestuurd, te beginnen in onze eigen leefomgeving, dat is mijn passie! Ik ben Dirkjan Masman (23 november 1951) en woon in Zuna, waar mijn ouders in 1969 een mooie oude boerderij kochten aan de Zunaweg. Toen mijn moeder in 2004 hulpbehoevend werd zijn wij, mijn vrouw Ada en onze jongste dochter Else, weer in Zuna komen wonen. Al snel werd ik gevraagd toe te treden tot het bestuur van het Kulturhus. Van 2004-2016 was ik daar voorzitter, een prachtige tijd waarin ik veel buurtgenoten beter heb leren kennen. Daarom was ik ook in 2017 van de partij toen we gezamenlijk besloten hadden om de coöperatie op te richten. Na mijn studie biologie in Groningen en een periode als onderzoeker aan een universiteit in de USA en aan de Rijksuniversiteit Groningen, ben ik ondernemer geworden. Alle bedrijven die ik heb helpen oprichten en waar ik mee heb samengewerkt zaten in de medische sector en ontwikkelden producten op basis van academische kennis. Na mijn pensioen in 2018 bleef ik tot nu toe actief als adviseur en commissaris bij een aantal bedrijven uit die sector. Als vrijwilliger ben ik voorzitter van de Coöperatie Notter Zuna en van de Stichting Parkinson Nederland, een goed doel dat geld verzameld voor onderzoek naar de Ziekte van Parkinson. Ada en ik wonen met veel plezier in Zuna, genieten van ons pensioen en van onze drie kinderen en vier kleinkinderen die over Nederland verspreid wonen.
Bert Berkhof
Penningmeester
Mijn naam is Bert Berkhof, geboren in Wierden in 1964. In 1990 ben ik getrouwd met Jantina Berkhof-Schippers, en samen hebben we 2 kinderen; Marieke en Richard. Na ons trouwen hebben we 12 jaar gewoond in Wierden, waarna we in 2002 de kans kregen om een plekje aan de Blokdijk in Notter te bemachtigen. Hier wonen we nu al weer heel wat jaren met veel plezier. Ik ben eigenaar van een architectenbureau VAB Architecten & Adviseurs in Rijssen, waar ik samen met 5 medewerkers mooie gebouwen ontwerp en uitwerk, opdrachtgevers help met het zoeken van een aannemer en de bouwwerken voor hun begeleid. Toen we in Notter kwamen wonen vonden we het belangrijk om de buurt en onze buren te (leren) kennen. Na 8 jaar bestuurslid van de buurtvereniging, 12 jaar bestuurslid van het Kulturhus en ca. 10 jaar bestuurslid van de Evenementenweide is dat aardig gelukt. Daarbij kom je er ook achter hoe belangrijk het is om je samen in te zetten om je buurt leefbaar te houden, rekening houdend met elkaar. De keus om bestuurslid te worden van de Coöperatie was dan ook snel gemaakt. Samen inzetten voor behoud en onderhoud van ons mooie gebied, zorgen dat jong en oud hier goed kan werken, wonen, en recreëren! Samen nadenken over hoe dit kan en moet in de toekomst! Samen een vuist maken bij belangrijke beslissingen voor ons gebied, richting gemeente en provincie! Het nieuwe Noaberschap! Dat zijn taken waar je samen de schouders onder moet zetten.
Esmiralda Hulsman
Secretaris
Ik ben Esmiralda Hulsman-Bremmer, ik ben op 13 augustus 1973 geboren in Notter aan de Notterweg. In 1995 ben ik getrouwd met Bert. Samen hebben we 2 meisjes gekregen, welke na een vroeggeboorte zijn overleden en 2 jongens. Jelmer is 18 jaar en Wessel 13. Ook hebben wij de zorg voor Michel, onze pleegzoon, hij is 17 en inmiddels uitwonend. De eerste jaren van ons huwelijk hebben we in het centrum van Wierden gewoond en sinds 2012 zijn we terug in Notter en wonen we aan de Burgemeestersdijk en delen het erf met mijn schoonvader. In het dagelijks leven probeer ik dit puberhuishouden te bestieren en werk ik bij de JP van den Bent in Wierden waar ik als ambulant begeleider werkzaam ben en mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking ondersteun bij hun leven. Omdat ik het belangrijk vindt mijn steentje bij te dragen aan de maatschappij en onze samenleving en dan vooral passie heb voor het leven op het platteland ben ik sinds maart 2019 secretaris bij de coöperatie Notter/Zuna. Ook ben ik, sinds 1995, secretaris bij het Koningin Wilhelmina Fonds of te wel KWF van de afdeling Wierden en verzorg ik samen met vele vrijwilligers de jaarlijkse collecte. Mijn motto is: “Als iedereen nu een heel klein beetje doet, doen we het in ieder geval samen en bereiken we het meest”…
Henriëtte Wardenaar
Bestuurslid
Mijn naam is Henriëtte Wardenaar. Ik ben geboren en getogen in de Gemeente Wierden, waarvan ik laatste 25 jaar in het mooie Zuna woon. Samen met mijn man en twee zoons wonen we in een authentieke woonboerderij. Ik ben opgegroeid in een ondernemersgezin. Mijn kennis en werkervaring heb ik in verschillende branches opgedaan o.a. in de textiel als inkoper en verkoper, als medewerker personeel en organisatie en als re-integratiecoach. Ik werkte in loondienst van Enschede tot Amsterdam en van Zwolle tot Apeldoorn. In 2011 ben ik als zelfstandig ondernemer gestart en was o.a. werkzaam als inkoper reststromen en in de creatieve / cultuur sector als event manager. In Notter-Zuna heb ik vanuit het Midzomerfeest Bestuur 4 jaar de kindermiddag voor de schoolkinderen georganiseerd en participeerde tot voor kort in het Bestuur van de Evenementenweide Notter-Zuna. Ik ben o.a. contactpersoon voor ballonvaarten in de Reggestreek met als opstijgbasis de Evenementenweide Notter-Zuna. Momenteel participeer ik in het bestuur van het Kulturhus Irene Notter-Zuna, als beheerder en in het bestuur van de Coöperatie Notter-Zuna, waarbij ik vanaf het eerste moment een rol vervulde in de werkgroep Duurzame Voorzieningen. Momenteel fungeer als schakel tussen beide besturen. Mijn huidige functie in Notter-Zuna is Event Manager in en rondom het Kulturhus. Denk hierbij aan het verzorgen van bijeenkomsten, feesten, plechtigheden, cursussen, exposities en vergaderingen. Daarnaast exploiteer ik ‘Studio Zuna’ en heb de laatste twee jaar het merk Zuna’s Stipwerk ontwikkeld en in de markt gezet. Hiervan zijn o.a. wenskaarten te koop bij lokale ondernemers. Daarnaast verf en verfraai ik klompen in alle kleuren en maten voor de verkoop en export.
Karin van Buchem
Bestuurslid
Mijn naam is Karin van Buchem, geboren in Rotterdam. Na een aantal jaren studeren in Utrecht en na mijn huwelijk met Henk van Dieten , ben ik, samen met Henk, in 1972 naar Twente gekomen en in 1975 in Notter neergestreken, aan de Notterweg. Onze zoon Wart was toen 2 jaar oud; onze dochter Sanne is in Notter geboren. Onze beide kinderen hebben in Notter op school gezeten en uit die tijd, toen we praalwagens maakten voor Koninginnedag, ken ik de buren uit Notter/Zuna. In mijn werkzame leven ben ik Hoofd Gemeente Reiniging geweest in Almelo, Bedrijfsdirecteur Twente Milieu in Enschede en Directeur Berkel Milieu, voor Zutphen en omgeving. In die jaren was ik wat minder met de buurt verbonden maar na mijn pensioen , toen ik problemen met een fout ingezette kunstheup kreeg, moest ik heel veel lopen. Toen heb ik, net als nu tijdens Corona, heel Notter en Zuna geprobeerd door te lopen. Pas toen zag ik hoe mooi ons Notter/Zuna is en toen de Coöperatie aan Landschapsonderhoud wilde gaan doen en de wegrakende biodiversiteit wilde aanpakken, ben ik lid geworden. Door mijn inzet als penningmeester van de Coöperatie ( ik ben gewend aan cijfers, ik heb een bedrijfskundige opleiding) hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan de ambities van de Coöperatie en samen met leden, werkgroepsleden en bestuursleden van de Coöperatie ons platteland meer in eigen hand te gaan houden.
Geertje Roelofs
Bestuurslid
“Ik ben Geertje Roelofs-Scholten, geboren in Herxen een - buurtschap in de gemeente Wijhe. Na mijn huwelijk met Joop Roelofs hebben we een aantal jaren in Hengelo gewoond. Vanaf 1993 wonen we aan de Nieuwe Hoeksweg in Notter. Samen met Joop geniet ik alle dagen van het leven in onze mooie buurtschap. In mijn werkzame leven heb ik bijna 40 jaar bij De Twentsche Courant Tubantia gewerkt. Eerst in commerciële-/ marketingfuncties en later in diverse (leidinggevende) functies op operationeel gebied. Het laatst, tot april 2018, werkte ik in de functie van productieleider, de schakel tussen de commerciële afdelingen, redactie en het grafisch bedrijf. Ik vind het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de samenleving en vanaf mijn twintigste heb ik altijd vrijwilligerswerk gedaan. Sinds november 2020 verzorg ik de communicatie, o.m. de nieuwsbrief en de website, voor de CONZ en sinds mei 2022 bekleed ik ook een bestuursfunctie. Verder ben ik ‘noaber’, lid van het welkomteam en zit ik in de commissie van de tweejaarlijkse dialectdienst binnen de Ontmoetingskerk in Rijssen. Verder vul ik de nodige tijd met mantelzorg voor mijn moeder en voor een goede vriendin. Mijn doel als bestuurslid van CONZ is om een positieve bijdrage te leveren aan de leefbaarheid - de sociale, economische en ecologische bloei - van onze buurtschap. Mijn motto is: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder!”

Word lid