Landelijke Opschoondag

Veel enthousiasme bij opruimen zwerfafval in Notter Zuna!

Op zaterdag 23 maart 2024 hebben bijna 90 personen, in de leeftijd van 4 tot 75 jaar, zwerfafval opgeruimd in Notter en Zuna. In groepen gingen de deelnemers vanaf 14.00 uur op pad en hebben de bermen en sloten langs alle wegen schoongemaakt. Wim Wolbrink, lid van de CONZ werkgroep Landschap: “Ik ben blij dat er weer een zo’n grote groep deelneemt. Het werkt verbindend en je voelt de saamhorigheid in de buurtschap extra op deze dag. De hoeveelheid zwerfafval is gelukkig wel wat minder dan vorig jaar, maar toch wordt er nog allerlei rommel weggegooid. Je snapt niet wat mensen allemaal in de natuur gooien; van de bekende flesjes, blikjes, verpakkingen van McDonald’s tot zelfs een wc-borstel. Wat opvalt is dat met name het aantal blikjes behoorlijk minder is geworden. Niet dat die helemaal niet meer weggegooid worden, maar jongeren in onze buurtschap ruimen regelmatig al veel blikjes op. Van het statiegeld hebben zij een leuk zakcentje. Op school is vooraf uitgebreid aandacht aan de schoonmaakactie besteed. Schoolkinderen weten vaak al heel goed dat het niet normaal is om rommel zomaar weg te gooien. Geweldig, hoe enthousiast iedereen is over deze actie!”

Er is een grote aanhanger vol zwerfafval opgeruimd. Het afval werd direct gescheiden. Elke groep had speciale afvalzakken waarin de statiegeldblikjes en -flesjes verzameld zijn. Erg jammer dat er veel blikjes in slechte staat bij zaten, die waren helaas niet in te leveren. Het toch leuke bedrag ad. € 14,80 gaat naar de onlangs gestarte actie voor het Prinses Maxima Centrum (PMC), voor onderzoek naar kanker bij kinderen. Deze actie is een initiatief van Suus van den Berg (groep 5) en haar zus Fien (groep 7), leerlingen van de school in Notter en heeft inmiddels een mooi bedrag opgeleverd. Op 8 mei is de cheque t.w.v. € 1.700,- aan het PMC ziekenhuis in Utrecht overhandigd. Suus en Fien vinden dat kinderen met kanker beter moeten worden en een mooi leven moeten kunnen hebben met familie en vrienden.

Na afloop was er voor alle deelnemers een patatje mét snack en drinken, verzorgd door vrijwilligers van Kulturhus Irene. Voor de kinderen was er ook een zwerfafval-bingo. Op een pagina met afbeeldingen van verschillende soorten zwerfafval konden zij aangeven welke van deze soorten zij hebben opgeruimd. Uit de ingeleverde bingo-formulieren zijn drie ‘winnaars’ getrokken. Zij gingen met een chocolade paashaas én een grote glimlach op het gezicht naar huis.

Van het team Supporter van Schoon ontvingen we onderstaand bedankje.

Geweldig!
Op 23 maart heb je, als inwoner van Notter-Zuna, Nederland weer een stukje schoner gemaakt. Dat vinden wij geweldig! De buurtschap is een stuk schoner en je was lekker buiten en in beweging. Ook heb je met jouw schoonmaakactie anderen geïnspireerd. Hoe meer mensen zich inzetten voor een schone omgeving, hoe sneller we met z’n allen het zwerfafvalprobleem aanpakken.
Bedankt, namens het team Supporter van Schoon.