Group 76
Dit is de maandelijkse nieuwsbrief van de Coöperatie Notter-Zuna. Hiermee informeren we onze leden en andere belangstellenden over wat er leeft en speelt in Notter-Zuna.
Eerst even dit...

En opnieuw zijn we twee weken geleden opgeschrikt door een verschrikkelijke oorlog; nu in Israël en de Palestijnse gebieden. Hartverscheurende beelden van vluchtende en wanhopige mensen, die huis en haard moeten verlaten. Mensen, die vluchten naar gebieden waar het meestal ook niet veilig is. Er zijn veel slachtoffers en zelfs in de ziekenhuizen is men niet veilig. Veel dorpen en steden zijn verwoest. En hoe bizar, dat mensen willekeurig gegijzeld zijn en barbaars behandeld worden. Gewone mensen, die ook graag een normaal leven willen leiden, worden de dupe van een jarenlang slepende politieke kwestie. Hopelijk komt er snel een einde aan alle ellende in deze gebieden.
------------------------------
In deze nieuwsbrief een korte update van het project Lerend Partnerschap / bestuurlijke vernieuwing. In de rubriek ‘Even voorstellen’ komt onze penningmeester John Runneboom aan het woord. Het schoolbestuur van de School met de Bijbel heeft ons gevraagd om de vacature voor een schoonmaakster in onze nieuwsbrief op te nemen. Misschien ken je iemand of ben jij degene die de school hier mee kan helpen. Ook een uitnodiging, voor dames en heren – van jong tot oud, om op de woensdagochtend yogalessen te volgen in het Kulturhus. Van Gerrit Lammers (Notterweg) een vervolg op het van start gaan van de pilot wateraanvoer Notter. Verder een prachtige foto van Jantina en Bert Berkhof. Met deze foto hebben zij de eerste prijs gewonnen met de fotowedstrijd ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Landschapsvereniging de Reggestreek. Tot slot in deze nieuwsbrief een kort verslag van de bingo-avond op 15 september en het Oktoberfest op 14 oktober.
De herfst is inmiddels echt begonnen, tijd voor mooie wandelingen door kleurrijke bossen. En ook de tijd van warme dekentjes en kaarsjes. We wensen iedereen een mooie en gezellige herfst!

En over een ruim een week zetten we de klok weer een uur achteruit vanwege de start van de wintertijd.
In de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober hebben we dus weer een uurtje extra. De wintertijd duurt tot 31 maart 2024.

Hartelijke groeten,
Het CONZ bestuur
Update Lerend Partnerschap

Met een afvaardiging van het CONZ bestuur hebben we onlangs een overleg gehad met Arjan Schulp en Gerard Sluiskes (Gemeente Wierden) en Mara van den Eelaart (Studio Vers Bestuur SVB - provincie). Doel van dit overleg was om, in het kader van het project Lerend Partnerschap / bestuurlijke vernieuwing, een vervolg te geven aan de samenwerking tussen CONZ, gemeente en de provincie.


Zo’n 3,5 jaar geleden zijn we hiermee gestart. De eerste twee jaar zijn we door medewerkers van SVB, 1 á 2 dagen per week begeleid in deze samenwerking. Het afgelopen jaar was er door verandering van functie/werkgever geen directe ondersteuning. Wel zijn we door een sociologe van SVB gevolgd en hier en daar geadviseerd. Binnenkort is er weer een overleg met het gehele CONZ bestuur en de betrokken medewerkers van de gemeente en de provincie. In dit overleg gaan we de kaders bepalen hoe de samenwerking voort te zetten en te optimaliseren.

Je denkt nu misschien ‘What’s in it for me?’ Welnu, voor de uitvoering van de plannen voortkomend uit de Toekomstvisie Wierden is CONZ gevraagd om mee te denken en mee te praten. CONZ wil hier graag aan meewerken. Echter, hiervoor gaan we over verschillende onderwerpen (natuurlijk) ook in gesprek met de inwoners van Notter en Zuna. We verwachten en hopen ook op inbreng vanuit de buurtschap, dus ook van jou. Als de tijd daar is, hoor je meer van ons!
Even voorstellen...

Mijn naam is John Runneboom, 53 jaar en ben geboren en getogen in Wierden, waar ik met een broertje en drie zussen ben opgegroeid aan de Stamanstraat (tegenover de Melkfabriek/Kaasfabriek).
In 2005 kregen wij de kans om een bouwkavel te kopen aan de Klokkendijk in Notter, waar we vervolgens een huis hebben gebouwd. Tot op heden wonen we hier met heel veel plezier en genieten we van alle mooie dingen die de plek en de buurtschap bieden.
In het dagelijks leven houd ik me bezig met interim- en investment management. Vanuit deze hoedanigheid ben ik enerzijds actief betrokken bij een zestal bedrijven waar ik in de rol van groepscontroller of financieel directeur werkzaam ben en anderzijds in de rol van (mede-) aandeelhouder. Het betreffen bedrijven uit verschillende branches zoals de evenementen business, World Wide Internet business, software business, vuurwerk business, e-bike business en internationaal projectmanagement. Qua omzet opereren deze bedrijven tussen de 1.000.000 euro en 450.000.000 euro.

In mijn vrije tijd haal ik o.a. energie uit ‘het klussen om huis’ en gezelligheid met de familie. Op het gebied van sport houd ik van wandelen, skiën en MTB-en.

Als inwoner van Notter wil ik graag een vrijwillige bijdrage leveren (in welke vorm dan ook) aan onze buurtschap Notter-Zuna. Vanuit mijn achtergrond was het dan ook een logische stap om drie jaar geleden toe te treden tot het bestuur van de Vereniging Kulturhus Irene in de functie van penningmeester en vorig jaar tot het bestuur van de CONZ waar ik tevens de functie van penningmeester bekleed. Sinds twee jaar ben ik ook algemeen bestuurslid van De Kinderentuin.

Tevens hoop ik in deze functies een bijdrage te kunnen gaan leveren aan de cohesie in onze buurtschap Notter-Zuna en dit in stand te houden, dan wel weerbaarder te worden tegen het ‘onvoorspelbare’ politieke klimaat in Nederland.
Do-in Yoga voor Notter, Zuna en omgeving

Sinds januari van dit jaar komen elke woensdagmorgen een aantal dames samen in het Kulturhus voor een Yogales. Een uur lang op een prettige manier bezig zijn met je gezondheid. Lijf en leden strekken, energie beter laten stromen, meer in balans met jezelf, krachtiger worden en rust in je hoofd.
Echt even een uurtje voor jezelf!
Er is nog plaats voor enkele nieuwe deelnemers!

Locatie: Kulturhus Irene in Notter
Iedere woensdag van 9.00-10.00 uur, met uitzondering van de schoolvakanties.

Leontien Leferink, onze docente, geeft al 10 jaar deze vorm van yoga.
Elke les maakt ze er weer een feestje van, want bezig zijn met je gezondheid mag leuk zijn.
De les is elke week weer anders en bestaat uit een combinatie van ademhalingsoefeningen,
rekken en strekken, zelfmassage, korte meditaties en een eindontspanning met muziek.

Na afloop van de les drinken we samen gezellig een kop koffie, maar dat is natuurlijk niet verplicht!

De kosten zijn € 10,- per les; betalen kan per les of per 10 lessen.

Meer informatie en aanmelden via: info@kulturhus-irene.nl of
bellen/appen met Henriëtte Wardenaar, 0622663459.


Kom jij ook naar yogales in Kulturhus Irene?
Iedereen kan meedoen; van jong tot oud.
Pilot wateraanvoer Notter gestart
In onze vorige nieuwsbrief heb je kunnen lezen over het pilotproject wateraanvoer in Notter. Met een druk op de knop zette de tweejarige Nina Vosman, op vrijdag 29 september, de pompen aan. Hiermee is de pilot officieel van start gegaan.

Volgens Gerrit Lammers stonden in deze vrij natte zomer de sloten kurkdroog. En in de afgelopen droge zomers was het een hele kunst om de graslanden nog een beetje groen te houden. Dit alles is een gevolg van o.a. de waterwinning in het gebied door drinkwaterbedrijf Vitens.
Gerrit Lammers: “Dat oppompen door Vitens is nodig en is een maatschappelijke opgave. Maar als er vervolgens te weinig neerslag valt en het ondergrondse water wordt weggepompt, ontstaat er logischerwijs een tekort aan water. Daarom vinden wij als agrariërs dat dat gecompenseerd moet worden. Als je hier wat weghaalt, moet er ook weer water in. Het is dan ook belangrijk om samen te werken en te zorgen dat er voldoende water beschikbaar blijft”.

Gerrit bedacht samen met zijn collega-boer Gerrit van der Kolk het plan, om water uit de Regge in de droge sloten te pompen. Volgens de heren wordt het droogteprobleem steeds groter en werd het in 2018 echt nijpend. Door een warme en droge zomer was het gebied kurkdroog. Daarom hebben Gerrit en Gerrit bedacht om in het gebied in Notter water in te laten en zo het grondwater op een hoger peil te krijgen. Gerrit Lammers: “Sinds eind september draaien de pompen, om de sloten in het gebied vol te laten stromen. Vlakbij de pompen zijn de eerste resultaten al zichtbaar; volle sloten en eenden die in het water zwemmen. Water in de sloten is goed voor de biodiversiteit, goed voor de natuur en ook voor de landbouw. De sloten zijn destijds gegraven om water af te voeren. De situatie is nu totaal anders, we gebruiken het nu als aanvoersloot. Van deze proef kan iedereen blij worden.”
Fotowedstrijd Landschapsvereniging De Reggestreek

Op 5 oktober 25 jaar geleden is Landschapsvereniging De Reggestreek opgericht. Ter gelegenheid hiervan was er voor de leden op dinsdag 10 oktober een gezellige en interessante avond in Kulturhus Hoge Hexel. De Landschapsvereniging had t.g.v. haar 25-jarig jubileum een fotowedstrijd voor de leden opgezet. Er waren heel wat foto’s ingestuurd, die door een deskundige jury zijn beoordeeld. De prijsuitreiking van de fotowedstrijd vond plaats op deze avond.
De eerste prijs van de fotowedstrijd (een prachtig herfststuk op schaal) is gewonnen door Jantina en Bert Berkhof met bovenstaande foto. De foto is gemaakt bij hun woning aan de Blokdijk in Notter.
Gezellige en geslaagde bingo-avond
Op vrijdag 15 september stonden mooie prijzen uitgestald op het biljart in het Kulturhus Irene. De zaal liep snel vol met een, qua leeftijd, gemêleerd publiek. Rond half acht werd de eerste ronde gespeeld. Het werd erg stil in de zaal; iedereen zat vol aandacht te kijken of de nummers die werden afgeroepen op hun bingokaartje kon worden afgestreept.
Als er ‘BINGO’ was, dan mocht de winnaar zelf uitzoeken met welke prijs hij of zij naar huis ging. Er waren ook prijzen van onze plaatselijke winkels/bedrijven, zoals: Camping Grimberghoeve, Kalfsvlees Zuna, Vakantiepark Mölke, Reggezuivel, IJsboerderij ’n Mors en de Twentse Boerderijwinkel Zunakaas.
Ongeveer 65 mensen zongen voor Roos en Suus Danker, die op hun verjaardag naar de Bingo waren gekomen. Roos en Suus wonnen de ‘verjaardagbingo’ en ontvingen beide een lekkere bak ijs.

Alle deelnemers kunnen - met of zonder prijs - terugkijken op een zeer gezellige en geslaagde avond!
Oktoberfest Notter-Zuna
zaterdag 14 oktober

De zaal was weer prachtig aangekleed, de lange tafels met pretzels erop stonden klaar:
'Jetzt gehts los!'


De jongens van WEBRA drive in draaiden gezellige dansmuziek. Vanaf half 9 kwamen de gasten prachtig gekleed binnen, die Damen in dirndls und de Herren in lederhosen. Het bier werd in mooie pullen getapt en vloeide rijkelijk. Voor de liefhebber was er currywürst.

Er werd vrolijk gedanst, gefeest en gezellig bij-gekletst. Ongeveer 35 gasten genoten van deze mooie en gezellige feestavond.
CONZ
Coöperatie Notter Zuna UA
Van Kregtenweg 9
7467 PL Notter
bestuur@conz.nl
Email Marketing Powered by MailPoet