Group 76
Dit is de maandelijkse nieuwsbrief van de Coöperatie Notter-Zuna. Hiermee informeren we onze leden en andere belangstellenden over wat er leeft en speelt in Notter-Zuna.
Eerst even dit...

Na maanden van regen en een grijze hemel kregen we eindelijk de zon weer iets vaker te zien. Wat is het nat in ons land. Ook de afgelopen dagen is er nog weer de nodige regen gevallen. In onze buurtschap staan ook veel wei- en maislanden en fiets- en wandelpaden onder water. Hopelijk zakt het water en wordt het weer wat droger. Toch begint het voorjaar heel voorzichtig te ontluiken en hebben we overdag temperaturen met dubbele cijfers. Gisteren donderdag 15 februari was het in Twente 14 graden. En… al is het ’s ochtends buiten nog donker, de eerste vogels laten al van zich horen. Het is een van de duidelijkste signalen dat het lente wordt. Nog voor de zon zich laat zien, hoor je zangvogels ’s morgens uit volle borst zingen. Sommige vogelsoorten, zoals de roodborst, beginnen al een uur voor zonsopkomst! Dat we in februari al zulke hoge temperaturen hebben en de lente ongeveer een maand vroeger begint dan we de laatste jaren gewend zijn is fijn, maar eigenlijk heel zorgelijk. Reden om zoveel als mogelijk is klimaat-bewuster te leven. Bijvoorbeeld door; het licht uitdoen in ruimtes waar niemand is, een extra trui of dekentje gebruiken, korter douchen, was niet in de droger en korte ritjes op de fiets.

Binnen de coöperatie hebben we op 13 februari het ‘voorjaarsoverleg’ met de werkgroepen gehad. We hebben teruggeblikt op 2023 en ook zijn de plannen voor 2024 besproken. Een van de activiteiten is de ‘Nationale Opschoondag’, die wordt dit jaar op zaterdag 23 maart gehouden. Meer info hierover lees je in deze nieuwsbrief. Van de Algemene Ledenvergadering alvast een vooraankondiging en save the date. In de rubriek Lekker lokaal… vertellen Henriëtte, Gerrit en Roy Lammers over het 'Reggestreek Natuurvlees’ dat zij verkopen. Verder lees je een kort verslag van de eenden-broedkorven die eind januari weer in de Regge zijn geplaatst en ook een verslag van de schaatsavond op de ijsbaan in Enschede op vrijdag 9 februari. De werkgroep Zorg en de Activiteitencommissie Kulturhus hadden voor deze nieuwsbrief ook een uitnodiging voor de jeugd vanaf 8 jaar, om op vrijdag 15 maart te gaan bowlen bij bungalowpark Hoge Hexel. Er was plek voor 32 kinderen. De oproep voor deelname is op zaterdag 10 maart op Facebook geplaatst en binnen een middag en een avond was dit uitje volgeboekt. Hoe mooi dat er zoveel belangstelling is voor de jeugdactiviteiten in onze buurtschap!

Hartelijke groet,
CONZ bestuur

Algemene ledenvergadering (ALV)

Op dinsdag 26 maart om 20.00 uur houden we de Algemene ledenvergadering van de Coöperatie Notter-Zuna. Alle leden ontvangen plm. twee weken van tevoren de agenda met bijbehorende stukken voor deze ALV. Na het officiële gedeelte van de vergadering komt Gerben Immink vertellen over zijn Paling- en zalmrokerij. Ook kun je dan genieten van lekkere vishapjes.
Zet je 26 maart alvast in je agenda?

Lekker lokaal...

Wij, Henriëtte en Gerrit Lammers, runnen samen met onze zoon Roy SVR Camping de Grimberghoeve aan de Klokkendijk 14 in Notter. Onze camping ken je waarschijnlijk wel.

Ook verhuren wij chalets in de vorm van hooiberghuisjes en een caravan. Verder hebben we een horecagelegenheid voor het geven van feesten en bieden we diverse mogelijkheden aan activiteiten. Zie voor meer info: Grimberghoeve.
Voor de rubriek Lekker lokaal… vertellen we je graag over de verkoop van ons

Reggestreek Natuurvlees

Op de graslanden en het eigen natuurgebied rond de Grimberghoeve loopt onze kleine kudde Hereford koeien, met hun kalfjes. Misschien heb je ze wel eens zien grazen, als je een wandel- of fietstocht maakte langs de Regge in Notter. Oorspronkelijk werden de Hereford koeien gehouden in het Graafschap Hereford in Engeland. Het is een rustige en sociale koe en heeft een sterk immuunsysteem. Hierdoor zijn ze bijna nooit ziek, zodat het gebruik van antibiotica eigenlijk nooit voorkomt.

De vrouwelijke kalfjes houden we aan voor de fokkerij, de stiertjes/ossen worden geslacht op een leeftijd van 2½ á 4 jaar. Herefordvlees is extra mals en smaakvol omdat onze runderen langzaam groeien op de natuurweide en het gehele jaar buitenlopen (ze gaan alleen op stal bij extreme weersomstandigheden). De dieren groeien puur op natuurlijk gras en hooi en worden niet nog snel afgemest met mais of graanproducten.

Het bijzondere aan dit pure natuurvlees is ook dat het gemarmerd is: door het vlees lopen vetadertjes waardoor het vlees heerlijk mals is en een unieke, heerlijke smaak heeft. Deze vetadertjes smelten tijdens het bakken of grillen, waardoor er nauwelijks tot geen vet nodig is bij de bereiding!
Het vlees blijft minimaal 1 tot 2 weken rijpen aan het bot in de koelcel. Een methode die vroeger veel werd toegepast, maar om economische redenen in de vergetelheid is geraakt. Gerijpt vlees krimpt ook veel minder in de pan, in tegenstelling tot veel vlees uit de supermarkt. Kortom: je krijgt een stukje puur natuurvlees op je bord, van een koe die een (h)eerlijk en goed leven heeft gehad. En dat voor een betaalbare en normale slagersprijs (of vaak nog voordeliger). Al het vlees wordt vacuüm verpakt en diepgevroren, van biefstuk tot barbecuepakket. Gezond en lekker vlees zoals het hoort te zijn.

Winkel open:
Maandag t/m zaterdag,
meestal zijn wij er wel maar bel anders even zodat u niet voor een dichte deur staat.
Zondags gesloten.
Voor inlichtingen en verkoop:

De Grimberghoeve
Klokkendijk 14, 7467 PD Notter
Tel: 0548-513292
Email: info@grimberghoeve.nl

Eenden-broedkorven weer in de Regge

Sinds 2021 plaatst de werkgroep Landschap eenden-broedkorven. Dit jaar zijn de broedkorven op woensdag 31 januari weer geplaatst in meanders (zijtakken) van de Midden-Regge, waarmee de wilde eend een beschermde broedplek heeft. De wilde eend is een algemeen voorkomende watervogel. Het mannetje, de woerd, is te herkennen aan de opvallende groene kop en witte nekband. Ook heeft hij als enige eendensoort gekrulde staartveren. Het vrouwtje, heeft een meer gecamoufleerd vooral bruin verenkleed. Gedurende de winter worden de koppeltjes gevormd, waarbij het er soms heftig aan toe kan gaan. Niet zelden proberen de vogels elkaar te verdrinken om zo rivalen te elimineren.
Wilde eenden hebben een voorkeur voor zoet water, maar beperken zich daar niet toe. Ze zijn onder meer te vinden in boerensloten, kanalen, rivieren en vennen. Meestal wordt het nest in de buurt van water gemaakt, onder struiken, tussen planten in boomholtes en in de Regge dus ook in broedkorven. De korven staan zowel aan de Zunase alsook aan de Notterse kant, op lange stokken een eindje vanaf de waterkant. Hierdoor kunnen (land)roofdieren niet bij de eieren en niet bij de kuikentjes komen. Door het plaatsen van broedkorven maken de jonge eendenkuikens een veel grotere kans om te overleven.

Schaatspret
op
Frozen Friday

Op vrijdag 9 februari is er een mooie gemêleerde groep wezen schaatsen. Kinderen van de School met de Bijbel én kinderen die al op het voortgezet onderwijs zitten. Gelukkig waren er ook ouders die mee wilden rijden naar de ijsbaan en zijn we allemaal veilig in Enschede aangekomen.

Op deze vrijdagavond organiseerde de IJsbaan Twente Frozen Friday; een schaatsdisco. Het gewone licht ging uit en de spectaculaire discoverlichting ging aan! Ook was er gezellige discomuziek.
We zijn allemaal begonnen met een paar rondjes op de binnenbaan, want iedereen moest er eerst een beetje in komen. Voor degene die iets meer steun nodig had of wat meer zekerheid wilde hebben, waren er mooie ‘zeehondjes’. Maar, al snel waren er kinderen die een rondje wilden proberen op de grote schaatsbaan, dit ging heel leuk en erg goed. Ook waren er vaders en moeders die geschaatst hebben, weliswaar met wisselend succes J.

In het midden van de schaatshal was er plek aan picknicktafels, waar de begeleiding gezellig kon zitten en een praatje maakten. Voor de kinderen was hier altijd iemand van de begeleiders te vinden, voor het geval er iets mocht zijn. En dit was ook de plek waar (natuurlijk) wat lekkers te halen was, zoals drinken, een cupcake en een lekker snoepje.
Het was al met al een hele geslaagde avond, met ijsplezier voor jong en oud!
Iedereen heeft genoten en het was super zo samen!

Heel
Notter en Zuna schoon!

Zaterdag 23 maart: Landelijke Opschoondag

De CONZ werkgroepen GBNZ, Landschap en Zorg organiseren,
in samenwerking met de gemeente Wierden en de School met de Bijbel,
weer een schoonmaakactie op de landelijke opschoondag.

Jong geleerd is oud gedaan! Daarom gaat de School met de Bijbel,
hieraan voorafgaand, extra aandacht geven aan deze dag en benadrukken wat het nut hiervan is.


We hopen dat kinderen en jongeren hierdoor al vroeg betrokken worden bij een schoon milieu
en later ook zorgvuldiger omgaan met de natuur.

Deze dag staat dan ook volledig in het teken van het opruimen van zwerfafval. We hopen dan met een grote groep buurtgenoten, van jong tot oud, de handen uit de mouwen te steken.
We gaan samen aan de samen aan de slag voor een schoon Notter-Zuna!
Hopelijk is het mooi weer en mogen we héél veel enthousiaste deelnemers begroeten.

We vormen groepjes, die elk een deel van Notter-Zuna schoonmaken.
Heb je zelf een prikstok? Neem deze dan mee!
Een hark, een hesje zodat je zichtbaar bent, en handschoenen zijn ook handig.

Datum: zaterdag 23 maart
Verzamelen: vanaf 13.30 uur bij Kulturhus Irene
Start schoonmaakactie: 14.00 uur


I.v.m. de groepsindeling s.v.p. aanmelden voor 16 maart
via activiteiten@kulturhus-irene.nl

Doe je ook mee? Zet deze datum dan alvast in je agenda!

Na het opruimen wordt elke deelnemer uitgenodigd in het Kulturhus voor een gezellig samenzijn.
Er is voor iedereen een consumptie en een patatje mét een snack.

Wat pak jij op? We zien je graag!
CONZ werkgroepen GBNZ, Landschap en Zorg.
'Uitspraak uit het Oosten'

Heanig an!


Een tijdje geleden schreef een AD-redacteur dat Tukkers net zo hard in het nú leven als de gemiddelde
randstedeling. Toch gaat volgens hem in Twente alles net wat trager. Hij noemt ‘heanig an’ het trage
tempo van Twente! Dat is nogal boud uitgedrukt. Traag betekent langzaam en niet voortvarend. Dat we
zaken meestal rustig bekijken en weloverwogen beslissingen nemen is een mooie eigenschap, maar dat
maakt ons niet traag en on-doortastend. We blijven meestal kalm en doen gewoon heanig an!
CONZ
Coöperatie Notter Zuna UA
Van Kregtenweg 9
7467 PL Notter
bestuur@conz.nl