Group 76
Dit is de maandelijkse nieuwsbrief van de Coöperatie Notter-Zuna. Hiermee informeren we onze leden en andere belangstellenden over wat er leeft en speelt in Notter-Zuna.
Eerst even dit…

Over een ruim een week, om 02.00 uur in de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober, hebben we weer een uurtje extra vanwege de start van de wintertijd. De wintertijd duurt tot 26 maart 2023. Je denkt nu misschien, ‘we zouden toch stoppen met dat gehannes aan de klok?’ Nou, daar was inderdaad wel even sprake van en er bestond ook een meerderheid ‘voor’ binnen het Europees Parlement. Doch, het is een dusdanige kwestie dat de dames- en heren Europarlementariërs er niet uitgekomen zijn. En wat is dan de oplossing? De zomer- en wintertijd blijven voorlopig in stand! Kortom, volgend weekend een uurtje langer slapen! Langzaamaan gaan we van herfst richting winter. Maar eerst nog herfst, een tijd waar veel mensen in een dip schieten. En als je het nieuws volgt is er ook niet veel reden om vrolijk te zijn. Aan de oorlog in Oekraïne komt maar geen einde. En we hebben allemaal te maken met de torenhoge energieprijzen en inflatie. En… wat zijn straks de gevolgen voor de agrarische bedrijven in ónze buurtschap, als het rapport van bemiddelaar Johan Remkes ‘Wat wel kan. Uit de impasse en een aanzet voor perspectief’ ten uitvoer gebracht wordt? En dan met name voor die bedrijven, gelegen nabij een Natura 2000-gebied zoals de Sallandse Heuvelrug, het Wierdense Veld en de Borkeld. Het zijn spannende en onzekere tijden!
Herfstbladeren
Toch, is er op dagen als het herfstzonnetje schijnt ook wel weer tijd om (een beetje) te genieten. Een mooie boswandeling, struinen door afgevallen bladeren in prachtige herfsttinten. Ook hebben veel van onze buurtgenoten, zowel jong als oud, in de afgelopen maand genoten en elkaar ontmoet in een gezellige
sfeer in ons Kulturhus. In deze nieuwsbrief lees je een kort verslag van enkele activiteiten, georganiseerd door de Activiteitencommissie Kulturhus Irene en de CONZ werkgroep Zorg. Aan het eind van deze maand wordt de film ‘Zo doo wiejleu dat’ gedraaid in het Kulturhus. Een prachtige film over 100 jaar Twente, gemaakt door Johanna ter Steege en Erik Willems. We vinden het mooi dat Johanna op de filmavond persoonlijk aanwezig is. Lees hierover meer, verderop in deze nieuwsbrief. NB: De film is inmiddels uitverkocht!

Het CONZ bestuur
Even voorstellen…

Mijn naam is Pier Bergsma en ik ben in de oorlog in Kortezwaag (Frl.) geboren en opgegroeid op de boerderij. Mij is het leven op het platteland niet vreemd. Als kind van 11-12 jaar mocht je in die tijd als het oogsttijd was vrij van school. Ik ging mee hooien en moest de paarden mennen. Dat scheelde weer een knecht, met een weekloon van 12,50 gulden.
Pier Bergsma
Door uitbreiding van wegen zijn de boerderij en landerijen in Kortezwaag verkocht en zijn we destijds eerst in Almelo terechtgekomen. Hier kreeg een ik baan in verpleeghuis Eugeria, in de functie van hoofd technische dienst. Door de vele fusies en uitbreidingen ben ik daar 23 jaar later afgezwaaid als hoofd facilitaire diensten.

Maar nu woon ik alweer meer dan 40 jaar in Notter aan de Schapendijk. Notter (en ook de rest van de wereld) is erg veranderd. Toen wij onze kinderen aanmeldden bij de school, waren er veel vragen over onze doopsgezindheid. Uiteindelijk werden de kinderen ingeschreven als ‘buitenkerkelijk’, maar hadden wel de verplichting een psalmversje te leren en moesten deze op de maandagmorgen opzeggen. Lidmaatschap van de school was toen uitgesloten. Toen we hier in Notter kwamen voelde het noaberschap overigens wel als een warme deken.

Om, uit overtuiging, de diensttijd te ontlopen ben ik naar zee gegaan als scheepswerktuigkundige op de grote vaart. Hier heb ik een mooie tijd gehad. Bij de CONZ wil ik liever niet meer al te veel ‘sores’ aan mijn hoofd. Samen met Geerten Boswinkel en Jan Gerritsen Mulkes onderhoud ik in de werkgroep Landschap met veel plezier de ‘Ommetjes Notter en Zuna’.

Mijn lijfspreuk is: “Doch dien plicht en lit de leu mar rabje”.
CONZ Lustrumfeest afgelast

In november is het vijf jaar geleden dat de Coöperatie Notter-Zuna is opgericht. In onze vorige nieuwsbrief hebben we ter gelegenheid van ons 1e lustrum een gezellige avond op 18 november aangekondigd. Echter, gezien alle maatschappelijke dilemma’s die er momenteel spelen en met
Conz logo 1E LUSTRUM
name de ‘donkere wolken’ die boven de agrarische sector hangen heeft het bestuur besloten om dit feest te cancelen. Eerst perspectief voor ons allen, dan weer tijd om te feesten!
We zijn als bestuur na de vakantie weer op volle kracht aan het werk gegaan en we blijven ons inzetten voor onze mooie buurtschap. In de toekomst vieren we, bij een volgende gelegenheid, graag weer een feestje met onze buurtgenoten!

Het bestuur
MOOIE en UNIEKE SAMENWERKING
OP NATIONALE BOOMFEESTDAG

woensdag 16 november 2022
Boomfeestdag
Samenwerking tussen:

CONZ Werkgroep Landschap
School met de Bijbel Notter-Zuna
Ploeg Baanbrekend Landschap
CONZ Werkgroep Zorg van jong tot oud
Gemeente Wierden

De werkgroep Landschap organiseert samen met groep 7 en 8 van de School met de Bijbel deze Boomfeestdag. De locatie, waar ongeveer 2000 boompjes geplant gaan worden, is rond het toekomstige heideveld in het bos van Boode in Notter.

De ploeg van Baanbrekend Landschap verricht de voorbereidende werkzaamheden, zoals het terrein plantklaar maken en plantgaten boren. Om 9.30 uur komen de kinderen, met de leerkrachten, op locatie en krijgen uitleg hoe en wat ze moeten planten.

Om 10.30 uur komt wethouder Gertjan ten Brinke van de Gemeente Wierden om de kinderen toe te spreken en samen met hen ook een boom te planten.

De werkgroep Zorg van jong tot oud zorgt voor warme chocolademelk met iets lekkers erbij.
Aan het eind van de morgen gaan de kinderen gezamenlijk naar het Kulturhus.
Hier krijgen ze een leuke attentie en een aandenken aan deze mooie en hopelijk leerzame dag.

Er wordt afgesloten met een lekker belegd broodje en drinken.
kulturhus irene
Cooperatie Notter - Zuna logo 3
De film ‘Zo doo wiejleu dat’ is uitverkocht!
Info uitsluitend voor wie heeft gereserveerd:
downloaden
Een film van Johanna ter Steege en Erik Willems
Het verhaal over een eeuw Twente, samengesteld uit beelden overal vandaan
In 100 jaar verandert er onvoorstelbaar veel

Vrijdag 28 oktober 2022
20.00 uur in Kulturhus Irene


Zaal open: 19.30 uur
Er is vooraf gelegenheid om alvast gezellig een kop koffie of thee te drinken!

Entree € 7.50 p.p.

Na afloop van de film is er een
meet & greet met Johanna ter Steege
en/of kun je gezellig een drankje nemen aan de bar
Voor de lekkere trek zijn er bitterballen en gehaktballen te koop

Koffie, drankjes, bitterballen en een gehaktbal zijn te koop met munten
(munten zijn verkrijgbaar aan de bar)

Verslag van activiteiten Werkgroep Zorg en Activiteitencommissie Kulturhus Irene

Twintig jongeren genieten van klompgolf bij de Grimberghoeve (16 september 2022)

Voor de jeugdactiviteit klompgolf hadden zich maar liefst 20 jongeren opgegeven. Tot aan de start bij de Grimberghoeve was het spannend hoe het zou gaan met het weer. Maar gelukkig waren de ‘weergoden’ de groep gunstig gezind. Het werd een prachtige tocht over het boerengolfparcours, gelegen op mooie weilanden. Klompgolf wordt gespeeld met een stok waar een klomp aanzit. Iedereen deed ontzettend zijn of haar best om de bal in zo min mogelijk slagen in de hole (ingegraven emmer) te slaan. Onderweg was er natuurlijk tijd voor een drankje en iets lekkers.
Klompgolf
Om natte voeten en -kleding te voorkomen, was er met de jongelui afgesproken dat de waterplas die in het parcours ligt gemeden zou worden. Dat is echter niet helemaal gelukt! Een aantal moeders moest flink wassen en poetsen om alles weer spic en span te krijgen.

Na het klompgolven was er voor alle deelnemers nog een frikandel of kroket. Dat smaakte wel na een paar uurtjes buiten te hebben gelopen. Na een supermooie avond werd de jeugd weer opgehaald door hun ouders!
-----------

Een uniek en persoonlijk sieraad tijdens workshop in Kulturhus (21 september 2022)

Zestien dames hadden een hele gezellige en creatieve avond in ‘het Heuiland’. Lotte Hospers gaf de workshop en vertelde welke mogelijkheden er zijn om sieraden te maken met epoxy materiaal. De dames konden kiezen uit oorbellen, armbanden of hangers voor aan een ketting.
Sieraden-maken
Een heel gezoek volgde, want welke kleur neem je, gebruik je één kleur of pas je de marmertechniek toe? Een van de deelnemers had zelfs paardenhaar meegenomen om te verwerken in haar armband! Ook was er keuze in diverse glitters en bloemetjes om in de epoxy te verwerken.

De dames gingen met een prachtig sieraad naar huis!
------------

Gezellig hapjes maken en chillen in Kulturhus Irene! (14 oktober)

Er kwamen 24 jongeren naar het Kulturhus om samen hapjes te maken. De hele keuken was gevuld met lekker eten en een gezellige, kakelende groep jeugd.

De jongens en meisjes konden aan de slag met het maken van pizzalolly’s, gehakballetjes, loempia’s, gevulde eieren, augurkjes met worst, kaas met worst, ananas, augurk en zilveruitjes. Kortom: in de keuken werden allerlei heerlijke dingen verwerkt en iedereen maakte wat hij/zij lekker vindt. Er was een overvloed van alles.
Foto-hapjes-maken
Toen de hapjes allemaal gemaakt waren, gingen de meesten van de organisatoren aan het bakken en braden om het af te maken. Voor de jeugd was er een leuke pubquiz! Ondertussen kwamen de schalen met hapjes op tafel en werd er lekker gesmuld. Toen de ouders om half 9 kwamen om hun kroost op te halen, was er nog voldoende lekkers over om de ouders mee te laten smullen.

Het was weer een gezellige avond!!!
-----------

Supergezellig Oktoberfest Notter–Zuna (15 oktober 2022)

Ook Notter en Zuna zijn aangestoken door het feestgedruis van het Oktoberfest!
De aankleding van de zaal was mede dankzij de Enterse dagen prachtig!

De tafels stonden klaar en ongeveer 60 mensen hadden zich aangemeld om te gaan genieten van bier, wijn en muziek. De meesten waren in dirndl of lederhose en… het feest kon beginnen.
compilatie oktoberfest
Er was live muziek van twee accordeonisten. Bennie Wevers verzorgde de overige muziek en op de dansvloer was het erg gezellig! Het bier stroomde rijkelijk en de sfeer kwam er goed in. In de loop van de avond genoten alle aanwezigen van een heerlijk curryworst, als dank nog voor de inzet (en het plaatsen) van de vredesduiven tijdens het bevrijdingsfeest eerder dit jaar.

Laat je overtuigen door de foto’s. Ben je niet geweest? We gaan volgend jaar vast voor de herhaling!
CONZ
Coöperatie Notter Zuna UA
Van Kregtenweg 9
7467 PL Notter
bestuur@conz.nl